Bad Gastein

Bad Gastein

Bad Gastein är orten för dig som vill uppleva de österrikiska alperna i den finaste av sommarskrudar eller vinterpälsar. I denna alpliga förtjusning kan du både åka skidor om vintern, vandra bland gröna och blomstrande ängar på sommaren, dricka det renaste av alpsjövatten och kika in i de bedårande alpkyrkorna som poppar upp längs stigarna.

Vad väntar i Bad Gastein?

Till Bad Gastein kommer allt fler barnfamiljer, skidåkare, maratonlöpare som vill utmana de branta backarna samt vältränade cyklister som vill utmana sig själva. Med den rena och energigivande luften, bristen på irriterande trängsel och den efterlängtade svalkan på sommaren, är Bad Gastein numera ett självklart val för semesterfirare.

Murmeldjurspaning i Gasteinerdalen

Reser du med barn så kommer ni få ett äventyr utöver det vanliga. I dalen kommer nämligen många små gnagare och murmeldjur slå följe med er och studera er likaväl som ni studerar dem. Likt ett spel på ett nöjesfält när små djurhuvuden tittar upp och ni har i uppgift att slå dem med klubba för att samla poäng, kommer de små gnagaransiktena att kika fram längs med vandringen och försvinna lika snabbt. Ett tips är att gå tidigt på morgonen. Då är de små liven som piggast och mest synliga.

Åk på wellnesskur i Felsentherme

Ordet ”bad” på tyska syftar till att det handlar om en kurort. I Felsentherme samt närliggande span kan du bada i varma termalkällor, ångbad och pooler och bli kvitt basselusker och gamla förkylningar.

När vi gräver guld i… Bad Gastein

Ta med dig en hink och din hatt och kavla upp ärmar och byxben. Vid Alte Pöck vankas det guldfynd, minsann. Du kanske inte blir stenrik på kuppen men några småbitar lär du hitta. Guldvaskningen sker i juli-augusti och kostar 50 kronor per person. Förbokning erfordras.

Gasteinerkortet; ett säkert kort som ger utrymme för aktiviteter

Köp ett Gasteinerkort som ger dig rabatt på mängder av aktiviteter i närområdet, såsom linbaneturer, paragliding, skidåkning, ridning på islandshästar, inträden och dylikt. Kortet ger även tillgång till bussar. Priset ligger på ca 100 EUR för 4 dagar. Du kan även köpa för en längre tid.

Ta dig till Bad Gastein

Det finns flera alternativ för att ta sig till Bad Gastein från Sverige. Det ena är med flyg till Salzburgs flygplats som endast ligger 76 km därifrån. Därifrån går direkttåg till Bad Gastein som kostar ca 250 kronor tur/retur per person. Eftersom direktflyg till Salzburg från Sverige emellertid bara går stundtals under året, så kan ett bättre alternativ vara att åka till München och ta buss till Bad Gastein från flygplatsen Franz Josef Strauss. Ett tredje alternativ är att åka till Wien med direkt reguljärflyg och utnyttja de goda tågförbindelserna inom landet.

Ta dig runt

När det gäller att ta sig runt i Österrike och framför allt när du vill ta dig till skidorterna eller alpområdena, är bilen det bästa strået att dra. Boka hyrbil på flygplatsen i förväg eller ta din egen bil och kör hela sträckan från Sverige själv.

Bad Gastein ses bäst till fots eller på skidor, vilket förmodligen är syftet till att du kom hit överhuvudtaget.

Stilla köpsuget med shopping

Delikatesser och hantverk är förmodligen det som frestar dig mest att handla med hem om du är i Bad Gastein. På vintern är det dock skidbutikerna som gör det stora klippet. Några stora shoopinggallerior är inte att vänta men väl små välfyllda småbutiker med allt tänkbart. För utökade shoppingupplevelser, åk in till Salzburg.