Österrike på vintern

Österrike på vintern

På både ledd och bredd är Österrike en storfavorit när det kommer till val av vintersemesterdestination. Här finns alla sorters pister – från de absolut enklaste till de mest avancerade, för de allra yngsta skidåkarna och för de mest rutinerade. Österrikes storslagna vinteraktiviteter drar massvis av turister varje år. Skidorterna är så många att de i stort sett avbyter varandra rent geografiskt. Kort sagt kan Österrike utan tvivel räknas som alpinsportens vagga, med enorma möjligheter och actionladdade äventyr.

Österrikes bästa skidorter

Att välja skidort i Österrike kan vara oerhört lätt gjort och oerhört svårt. Det går att rada upp orter på löpande band, men när allt kommer till kritan är det oftast en smaksak. Du kan nämligen hitta några härliga doldisar, likaväl som det går att boka in sig på de mest lyxiga platserna där du trängs i skidbacken med både stjärnor och kungligheter. Låt oss lista de allra vanligaste och populäraste, för att sedan nämna några mindre guldkorn.

  • St Anton am Arlberg – Har soldränkta bergstoppar och räknas som en av Österrikes mest välbesökta skidorter. Här kan du inte bara utöva skidåkning i alla dess former, utan även andra vintersporter som snowboard. Skridskoåkning är också möjlig på anlagda banor nedanför pisterna. Det finns även ett stort utbud av shopping och restauranger.
  • Lech Zürs am Arlberg – Kan räknas som en av klassikerna inom alpin skidåkning och behåller sin popularitet år efter år. Sammanlagt kan du åka ca 300 pistkilometer i Lech Zürs am Arlberg och många pister är väldigt innovativt gjorda.
  • Wagrain-Kleinarl vid förbundslandet Salzburg – Den perfekta skidorten om ni är en resande barnfamilj som även letar efter lite lättare skidåkning och nybörjarbackar. Närheten till Salzburg gör att kombinationen storstadsliv och skidåkning får en perfekt balans.
  • Zell am See – En av de mest gemytliga skidorterna i hela landet. Här ligger det snö året runt så att du även kan åka skidor på sommaren. Glaciären Kitzteinhorn är ett måste!
  • Obergurgl – Semesteridyllen för en lugnare skidåkning. Orten är märkt av Unesco som testby och måste bibehålla sin lilla storlek och ursprung för att kunna användas till forskning för utvecklingen av Alperna.

Snöskovandring om skidåkning inte är din grej

Det är inget tvång att snöra på sig pjäxorna och hyra dyra skidor bara för att man befinner sig i Alperna. Snöskovandring är en annan vintersport som får dig att uppleva snön och backarna på ett lika utomordentligt sätt utan att behöva åka utför med världens fart. Runt många pister har vintervandringsleder märkts ut där du kan kränga på dig ryggsäcken och snöskorna och sedan ta med dig matsäck och tillbringa dagen utomhus. Snöskovandring är ett betydligt lugnare alternativ och är en lisa för själen för den som vill vara nära naturen.

”Walking in the Winter Wonderland” med facklor

På vissa orter kan du följa med i ett fackelvandringståg där en grupp personer med guide ger sig ut i mörkret under en klar stjärnhimmel och vandrar med facklor. I en kall och snöig vinterkväll får du känslan av att omhuldas av magi och förtrollning. Ofta görs det små pauser i en liten fäbod på vägen där ni samlas för att prata och äta något gott samt ta en öl eller kanske en Jägermeister för att hålla värmen innan det bär iväg igen.

Åk rodel på träkälkar

Lek av dig som i forna tider med en rolig träkälke och upplev en fart som inte tidigare skådats. Rodel är möjligt i Österrike både om vintern och om sommaren, och under vintern brukar det gå aningen snabbare när du far fram som en vante över snön. Faktum är att detta nöje som numera är en erkänd sport, har funnits i flera sekel och kan erbjudas både dagtid som kvällstid. Österrike är full av rodelvänliga backar som är mer eller mindre djärva.