Österrike på sommaren

Österrike på sommaren

När det våras för Österrike har man en stor lust att ställa sig mitt ute på en äng och sjunga något från någon ”överpositiv” musikal. Det österrikiska landskapet är som bäddat för långa vandringar –  solo, med vänner eller kanske med hunden som fått följa med på resan. Eftersom den större delen av landet är betäckt av skog och berg, så finns det stora möjligheter till vandring och cykling som känns i benen. Mellan varven kan du också koppla av på de sköna ängarna, slå dig ned för en picknick i det gröna och kanske ta ett svalkande dopp i någon av bäckarna eller floderna. Den som enbart trodde att Österrike var ett vinterland att åka till, har mer än fel. Sommarens Österrike är minst lika charmigt, om inte ännu mer. Vänta tills snön smält bort i skidorterna – det som göms i snö kommer nämligen upp i tö…

Vandra i Österrike om sommaren

Du behöver inte leta länge för att hitta anledningar att ge dig ut på ”fri fot” i Österrike. Landet har nämligen ett nät av vandringsleder (varav alla är märkta), med alla svårighetsgrader. För ett så litet land är naturen också mycket varierande. Skog varvas med ängar och floder och bäckar varvas med insjöar. Ännu ett pluss är att vattnet ofta är så rent att du faktiskt kan dricka av det. Österrike har också många stora vattenfall. Europas största vattenfall Krimmler Fall med läge i Politischer Bezirk Zell am See, distrikt Salzburg, är en hop av vattenfall där du (försiktigt) kan hoppa på stenarna mellan de stänkande vattendropparna. Du kan även finna glaciärer i närheten, såsom Kitzsteinhorn samt världens största isgrotta Eisriesenwelt Werfen. Du kanske inte är så sugen på att se is om sommaren, men tro oss när vi säger att den isgrottan utgör ett undantag.

Ta linbanan upp till toppen när fötterna säger stopp

Om ni blir trötta eller om barnen gnäller, så finns det alltid linbanor som tar er vidare. Detta är ett äventyr i sig, så glöm inte bort att ta en linbanetur, även om ni har spring i benen. Vid Untersburg i Salzburg kan ni åka ända upp och ta en kaffe i den tunna luften. Zell am See-Kaprun har också flera linbanor och är ett av landets mest vandringsvänliga platser. Passa på att ta linbanan vid Schmittenhöhe som är designad av Porsche och åk med klass ända till toppen!

Övernatta i små alpstugor

Du behöver inte tälta om du ska vandra i Österrike, för överallt i bergen ligger alpstugor och små ”gasthaus” som väntar på att få en nattgäst. Dessa alpstugor är där för att ta hand om vandrare som vill ta en paus mellan etapperna och få sig ett skrovmål och en säng för natten. Här är inredningen som i en saga av bröderna Grimm och bli inte förvånad om du hör bjällror på morgonen. Det är traktens kor som betar på ängarna utanför och som är uppe med tuppen.

Några exempel på alpstugor listas nedan.

  • Steinbockalm, Hochkönig nära Salzburg
  • Wedelhütte, Tyrolen

Sommarstadsvandringar

Det är inte bara vandringar i naturen som är förknippade med Österrike. I flera av städerna är det underbart att flanera, shoppa och ta en glass på terrassen på kaféerna. Ofta radar bergen upp sig bakom kröken på ett inbjudande vis. Graz är en typiskt österrikisk sommarstad som även är historiemärkt av Unesco och kallas för ”designstaden”. De många arkitektoniska kontrasterna i staden och läget mellan fjälltopparna gör Graz till ett måste under sommaren.

Befinner du dig på gränsen till Tjeckien bör du ta en avstickare till medeltidsstaden Český Krumlov. Med bergen runt omkring sig och med en känsla av att staden nästan flyter vid strandkanten, så finns det mer än ett skäl att stanna till här.

Åk rodelbana – ett fartfyllt äventyr

Har du en förkärlek för höga farter och rutschkanor, så finns det en mischmasch av båda i Österrike, nämligen rodelbahn (rodelbana). Vid berget Maisiflitzer ligger en mycket välgjord rodelbana och i närheten har du också en stor bikepark där du kan göra konster med cykeln. En annan sommarrodelbana är Keltenblitz i Bad Durrnberg.