Bra att veta

Bra att veta

Ta dig en stund att läsa igenom den information som en resenär alltid bör ha med sig när han eller hon vistas i ett land. Här har vi presenterat det mest väsentliga om Österrike.

Österrikes klimat

Vädret i Österrike varierar beroende på område. Den östra delan är relativt varmare än den västra och har således ett kontinentalt klimat som innebär att somrarna är heta och vintrarna kalla. Mot gränsen till Italien vid Brennerpasset kan det också bli mycket varmt på sommaren. Den västra delen, å andra sidan är starkt beroende av Atlantströmmarna och hur klimatet är söderöver. De varmaste månaderna är juni-augusti med en genomsnittlig temperatur på 23-26 grader, och de kallaste härleds till december-februari där genomsnittstemperaturen sjunker till ca 3 grader.

Översvämningar kan förekomma på vår och höst och en del små jordskred kan också mätas av.

Lavinrisk

Observera att det finns risk för laviner under vintersäsongen på vissa skidorter i Österrike. Underskatta således aldrig varningsskyltar eller avspärrningar och åk skidor på pister med det sunda förnuftet i bakhuvudet.

Språk

Österrikare talar främst tyska och har även det som sitt officiella språk. Dock är ungerskan också förhållandevis utbredd, på grund av att Österrike och Ungern en gång var samma kejsardöme.

Eluttag

Du slipper en eladapter i Österrike eftersom deras spänning är 230 V och deras stickkontakter är av typ F.

Valuta

Euro (EUR) är den valuta som gäller i Österrike. Landet är medlem i Europeiska Unionen och i Euro-zonen.

Inga tidsskillnader mellan Sverige och Österrike

Sverige och Österrike ligger i samma tidszon och har ingen tidsskillnad mellan sig. Eftersom hela EU-området ställer fram klockan för sommartid, råder det samma tid eller tidsskillnad mellan länderna sommar som vinter.

Åldersgränser

I Österrike får du vara minst 16 år för att få dricka vin eller öl, men för försäljning och servering av sprit ute på restaurangerna, tillämpas en 18-årsgräns. För att hyra bil måste du vara minst 21 år, dock betalas ofta en extra avgift om du är under 25 år – som säkerhetsåtgärd.

Larmnummer vid akuta ärenden

Eu har 112 som gemensamt larmnummer och det gäller även i Österrike. Dock finns det andra nummer att ringa beroende på till vilken enhet du vill komma.

  • 122 – brandkår
  • 133 – polis
  • 144 – ambulans

Landskod

Landskoden till Österrike är +43.

Res in och ut ur Österrike som EU-medborgare, utan krav på visum

Österrike är medlem i Schengen-avtalet, vilket betyder att människor kan röra sig fritt mellan gränserna. Dock har landet ändå temporära gränskontroller där det kan krävas uppvisande av pass eller id-handlingar. Se därför alltid till att ha dina papper på dig när du passerar gränsen eller om du åker över till något grannland. Vid Tyrolen, Steiermark och Kärnten har gränsövergångarna tendens att ta längre tid.

Vaccinationer

Det ställs inga krav på några vaccinationer för att träda in i Österrike. Dock är det alltid värt att ha de grundläggande vaccinen mot t.ex stelkramp, difteri och polio.

Sjukvård

Österrikisk sjukvård håller mycket hög klass. Eftersom landet har så många skidorter, så är läkare ofta mycket duktiga på benbrott och andra olycksfall vad gäller operationer, diagnoser och så vidare. Medta alltid det europeiska försäkringskortet, så är du tryggad vid akuta sjukdomsbesvär.

Säkerhet

Österrike är ett tryggt resmål och man har dessutom upprättat tillfälliga gränskontroller sedan en tid tillbaka. Trots att det allmänna säkerhetsläget är relativt lugnt förekommer dock en del fickstölder i storstäderna. Var uppmärksam och håll koll på dina tillhörigheter.

Svenska och österrikiska ambassaderna

Svenska ambassaden i Österrike
Liechtensteinstrasse 51
1090 Wien

Telefon: +43 1 21 75 30

Sverige har också konsulat i Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt och Graz.

Österrikiska ambassaden i Sverige
Kommendörsgatan 35
114 58 Stockholm

Telefon: 08-665 17 70