Resa till Österrike

Resa till Österrike

De österrikiska alperna och städerna ligger inte speciellt långt bort från vårt eget Sverige och det är enkelt att ta sig dit. I själva landet är avstånden inte alls stora, så att ta sig runt är ingen större konst. För att ta dig till Österrike kan du antingen välja den snabba rutten med flyg, eller försöka dig på det mer miljövänliga alternativet, tåg. Som ett tredje transportsätt står givetvis bilen och väger för och emot, och när det gäller Österrike så är faktiskt bil ett av de mest populära alternativen för att ta sig in och runt i landet. Många hundägare väljer att resa ned med bil och ta med hunden för att ströva i den vackra naturen om sommaren. För att ta sig vidare runt och kanske till något grannland som Italien eller Ungern, är bilen det bekvämaste färdmedlet.

Men nu, åter till vår kompletta guide om hur du tar dig till Österrike, steg för steg, alternativ för alternativ!

Så flyger du till Österrike

Ta flyget till Österrike genom att åka direkt från Stockholm eller Köpenhamn. Med lågprisbolaget Wizz Air flyger du för en billig slant till Wien och med det österrikiska flygbolaget Austrian Airlines likaså. Österrike har också ett eget lågprisflygbolag som heter Laudamotion som tar dig direkt till Stockholm från Wien eller vice versa. Norwegian flyger till Salzburg från Stockholm, men endast under vintersäsongen. Det finns alltså flera flygrutter att ta i beaktande.

Österrikes flygplatser

Österrike har flera flygplatser. Schwechat i Wien är den största och även en knutpunkt i Centraleuropa. Den senaste tiden har flygplatsens rutter utökats tack vare ett flertal lågprisbolag som flyger till olika destinationer.

Innsbrucks flygplats är en annan populär flyghamn i Österrike och är särskilt välbesökt under vintern när skidsäsongen är i full gång. Flygplatsen heter Kranebitten och ligger vackert inslagen i Alperna.

Som en tredje flygplats har du Salzburgs W. A. Mozart Airport som naturligtvis fått sitt namn efter musikgeniet Mozart vars hemstad är just Salzburg. Flygplatsen ligger mycket nära staden med samma namn (både förbundslandet och staden heter Salzburg) och är ett mycket bra stopp om du ska ta dig vidare med bil, då motorvägsnätet är väl utbyggt här.

”Tåga” till Österrike

Varför inte hoppa på ett tåg och kliva av på Österrikes många tågcentraler? Med Interrailkortet är du snabbt framme och slipper alltför mycket framförhållning med bokningar. Du slipper fullpris på biljetterna i respektive land, och får således ett rabatterat totalpris på hela tågluffen. Med tåg i Österrike kan du vara säker på att få en bekväm resa och att komma fram i tid. Det finns få länder ute i världen som är så punktliga i sina avgångar som just Österrike, Tyskland och Schweiz.

Den vanligaste rutten går genom Tyskland och vidare mot Österrike, men en annan idé är att åka genom Ungern först, vilket bäddar för en kulturell avstickare i Budapest. Med Interrailkortet väljer du olika alternativ beträffande antal länder du kan åka igenom samt hur länge kortet ska gälla. Det går att köpa kortet från 3 dagar upp till 3 månader.

Ta ditt pick och pack och bila ned till Österrike

Lasta bilen full och kör ned till Österrike om du vill ha full rörelsefrihet i landet. Vägnätet är väl utbyggt, trafiken relativt enkel för en svensk att köra i, och naturen är bildskön. Att bila är förmodligen det bästa sättet att uppleva Österrike på. Du har också chansen att komma upp till de mysigaste av bergsbyar eller bara göra impulsiva stopp som en bussresa eller tågresa inte skulle kunna bidra med på samma sätt. Tänk på att både motorväg och motortrafikleder är avgiftsbelagda och att du behöver köpa en ”Vignette”, för att visa att du har betalat. Dessa klistermärken kan köpas på rastplatser i bensinmackar och dylikt.

Sluta tuta

Ett annat varnande finger höjs för den som tutar för mycket i städerna. I Wien är det till exempel förbjudet att tuta vid sjukhus eller inne i stadskärnan, eftersom man vill hålla en gemytlig och lugn atmosfär för alla.