Resa runt i Österrike

Resa runt i Österrike

Det tar inte särskilt lång tid att ta sig från den ena orten till den andra i Österrike. Landets vägar är i mycket gott skick och trafikreglerna följer samma nivå som hemma. Det du dock bör tänka på är att Österrike är mycket bergigt, vilket betyder många krokiga vägar. Åker du med bil eller buss och vet med dig att du är åksjuk, för du således sitta långt fram så att du ser vägen, alternativt ta en åksjuketablett innan avresa.

Här ges du alla förslag för att kunna ta dig runt både inom landet och i städerna.

Österrikes tågnät

Punktlighet ligger österrikarna varmt om hjärtat och bekvämlighet samt artighet är två andra stora egenskaper.

Tåg är det absolut vanligaste transportsättet i landet där alla dessa egenskaper syns till. Tågen går i tid, sittplatserna är ergonomiska och fina och resenärerna småpratar alltid på ett belevat sätt.

För att boka biljetter går du in på ÖBBs hemsida (www.oebb.at/en), vilket är Österrikes eget järnvägsbolag. I Österrike har man också, sedan ett par år tillbaka, börjat satsa på nattåg återigen.

Med buss i Österrike

Även landets bussar håller hög klass och är både snabba, sköna och punktliga, samt mycket billigare än tågen. Bussar finns både som stadsbussar i städerna samt som Intercity-bussar som förbinder städerna med varandra. Bussen i Österrike är vanligen ett komplement till tåget, och tåg- och busstationer ligger i nära anslutning till varandra och följer avgångarna på ett smart sätt. I den mån det faktiskt inte finns någon tågstation på en ort, så kan du vara säker på att det går bussar istället. Detta är dock ett ovanligt fenomen men förekommer i ett fåtal exempel när orterna är mycket små.

Den största knutpunkten för busstrafik är Wien. Den största terminalen heter VIB eller Vienna International Bussterminal. Dock har även Salzburg, Innsbruck och Graz bra bussförbindelser. Vi rekommenderar bussbiljetter.com för att söka bussbiljetter runt om i världen.

Till och från flygplatserna

Tåg eller buss tar dig alltid vidare från österrikiska flygplatser, oavsett var i landet du landar. Från Wiens flygplats kan du till exempel välja mellan vanligt tåg och City Airport Train eller CAT som det kallas. Det senare är dock nästan fyrdubbelt så dyrt som det vanliga tåget. Du kan också hyra en bil, vilket också går bra inne i städerna. Möjligheten till transferservice och taxiservice finns också. En 20 minuters resa från Wiens flygplats in till staden kostar ca 36 EUR. Vi rekommenderar flygtransfer.nu för att hitta prisvärd flygtransfer.

Kollektivtrafiken i städerna

I Wien kan du utnyttja kollektivtrafiken som innefattar både spårvagn, bussar och tunnelbana, med ett Vienna City Card där biljetten är giltig på samtliga färdmedel. Som turist kan du exempelvis köpa ett 24-timmarskort, ett 48-timmarskort eller ett 72-timmarskort, men det finns även vecko- och månadskort.

I andra städer såsom Salzburg, har man skapat ett miljövänligt transportsystem med elburen kollektivtrafik.

Hop on och hop off i österrikiska städer

Hop on/hop off-turer är möjliga i Wien med dygnsbiljett eller flerdygnsbiljett. Priser från ca 300 kronor/person. Wien erbjuder också båtturer för turister på floden Donau.

Även i Salzburg kan du utnyttja hop on/hop off. Priser från ca 200 kronor/person.

Fakta om taxiresor

Taxibilarna är alltid utrustade med taxametrar i stora städer. På mindre orter är det vanligt med fastpris för olika sträckor. Utöver det totala priset på resan förväntar sig chauffören också dricks på drygt 10 %. Startpriset för en taxiresa ligger runt 3,7 EUR.

Hyrbil

Hyrbilar finns tillgängliga både på flygplatserna och inne i städerna vid tågstationerna och andra stora knutpunkter. Att hyra bil i Österrike är ett smart drag om du vill se så mycket som möjligt. Bilarna är välutrustade och uthyrningsservicen pålitlig. Vi rekommenderar Hyrabil.net för billiga hyrbilar i Österrike.

Linbanornas land

I bergen är det vanligt att åka med linbana upp till topparna för att äta en bit eller se på utsikten. På mycket populära orter kan dock färden upp kännas i plånboken. 40 EUR för en enkelresa är vanligt.

Prisindikationer och säkerhet

Resor med tåg, buss, taxi och övrig kollektivtrafik är säker i Österrike. Ta dock aldrig en svarttaxi – en global grundregel. Angående transportpriser är de inte så mycket lägre än i Sverige, men på månadskort kan man dock märka en nämnvärd skillnad på några hundralappar färre. Pensionärer, barn och studenter erhåller rabatt.