Mat och Dryck i Österrike

Mat och Dryck i Österrike

Den österrikiska maten är rejält mättande med stora portioner och mycket kött och rotfrukter. Efter en lång dag i skidbacken är det mat som stillar hungern direkt, men på sommaren kan det kännas lite tungt i magen ibland. Österrikiska desserter är mycket kalorrika och söta men sanslöst goda och omöjliga att säga nej till om du är en gottegris. Kort sagt, det österrikiska köket är inte precis någon bantningskur, men maten är dock mycket smakrik och god – ibland lite för god.

Vanliga österrikiska maträtter

Österrikiskt kök har ett varierat innehåll och många influenser har inhämtats från grannländerna såsom Tyskland, Schweiz och Ungern. All mat är vällagad från grunden och det finns flera självskrivna favoriter på listorna.

  • Wienerschnitzel – En platt schnitzel av kalvinnanlår som serveras med potatis, semmelknödel, potatissallad eller pommes frites, och citronklyfta samt lite persilja. Den äkta wienerschnitzeln ska vara stor och ta upp nästan en hel tallrik. Det förekommer dock många ”oäkta” wienerschnitzlar med grisköt istället, men om det rör sig om originalet så är det kalvinnanlår som är det giltiga köttet.
  • Semmelknödel – Kokta ”bollar” gjorda av bröd som serveras till bland annat wienerschnitzel. Brukar vara kryddade med persilja. Görs av överblivna semmeln (frukostfrallor), därav namnet.
  • Gröstl – Österrikes svar på den svenska pyttipannan. Rätten är gjord på nöt- eller fläskkött med hackad lök och gräslök samt vändstekt ägg som ligger vid sidan om. Pytten kryddas med kummin, mejram och andra goda kryddor.
  • Gulaschsoppa – En soppa som ursprungligen härstammar från Ungern men har fått starkt fäste i Österrike från den tiden då de båda länderna var ett. Soppan är mycket matig och mättande, med innehåll av kött, potatis, morötter, paprika, kummin och en dos av chili.

Nästan all mat serveras med en stor sallad utan extra kostnad.

Tårtan – Den söta sidan av Österrike

Om du älskar tårtor och grymma bakelser, är Österrike ideallandet. En fikapaus här innebär inte en liten kanelbulle med kardemumma, utan en bamsetårtbit med grädde, fyllning och choklad. Sachertårtor, Linzertårta, Malakoff, Apfelstrudel och Esterházytårta är några bakelser och tårtor som trängs bakom dessertdiskarna i väntan på att bli uppätna. Inte sällan intas de tillsammans med några mjuka praliner och naturligtvis – det österrikiska kaffet.

Så dricker du i Österrike

Öl, kaffe, choklad och Jägertee är synonymer med Österrike. Det konsummeras mycket öl till eller efter maten. När skidåkningen lider mot sitt slut framåt kvällen, är det vanligt att man tar en Jägertee som riktigt värmer hela kroppen och underlättar matsmältningen. Snapsar brukar också förekomma vid överlämnandet av notan i restaurangen i slutet av måltiden.

På sommaren är det vanligt med Sprüher som är vitt vin med kolsyrat vatten och en citronskiva.

När det kommer till öl är det vanligt att köpa det på Seidl eller Krügel, där det första är 33 cl och det sista är 50 cl. Prova gärna Ottakringer som är ett av landets mest kända ölsorter.

Restaurangkultur

Österrike har en starkt rotad restaurangkultur, och inte minste en påtaglig kafékultur. Vidare, är det också mycket vanligt att hänga på ölbarer efter arbetet eller under helgen mitt på dagen för att prata och umgås.

När ringer middagsklockan i Österrike?

Frukost, lunch och middag brukar serveras runt samma tidpunkter som hemma. På för- eller eftermiddagen är det också kutym att dricka kaffe och äta en tårtbit. Ofta får denna fikapaus ersätta lunchen, eftersom bakverken är mycket mäktiga.

För folk som är ute och vandrar eller åker skidor, är det vanligt förekommande att stanna till vid en så kallad Hütte och ta ett mål mat innan man ger sig iväg igen.

Dricks

Du förväntas lägga ca 10 % i dricks när du äter ute i Österrike. När notan kommer är det vanligt att säga till servitören /servitrisen den summa du önskar betala, men det går även bra att betala notan och sedan lämna en slant på bordet när du går.

Prisnivåer

Att gå ut och äta i Österrike är en aning billigare än i Sverige. Generellt kan du förvänta dig ett pris på 350-375 kronor för 2 personer för en trerättersmeny på en vanlig medelklassrestaurang.