Salzburg

Salzburg

Salzburg är huvudstad i förbundslandet Salzburg. För vanliga öron kan det vara svårt att ibland hålla isär de två. I staden bor det ca 150 000 invånare. Det som gör att Salzburg sticker ut lite extra är dels den vackra omgivande naturen, musikalen Sound of Musics inspelningsplatser och naturligtvis att Salzburg är den världsberömde kompositören Mozarts hemstad. Men det är även en annan sak som utmärker Salzburg – nämligen de många festivalerna som sker året runt.

Festspel, Sound of Music-platser och kompositörer – Så sysselsätter du dig i Salzburg

Det händer alltid något i Salzburg, sommar som vinter. Därför är det ett ypperligt weekendresmål om du vill ta en paus från vardagen. Här följer bara ett litet axplock av saker att se och göra.

Boka en festival

Mozartveckan, Sternbräu eller Salzburger Festspiele är ett fåtal festivalevenemang som stundar varje år i Salzburg. Dessa är utspridda året runt och innehåller operetter, gatuteater, kitchiga Sound of Music-musikaler, jazzband, balettföreställningar, mat och en himla massa öl. Det gäller att vara ute i god tid för att skaffa sig biljetter, men om du nu glömmer det eller inte var ute i god tid, så kan en del av spelen betraktas från en stor tv-skärm på Kapitelplatz.

Upplev den spralliga musikalen där den började

Kapitelplatz måste omnämnas som en annan stor sevärdhet. Det var här som en del av musikalen Sound of Music med Julie Andrews spelades in och som nu har blivit lite av ett tillhåll och samlingsplats, samtidigt som det räknas som ett landmärke. Filmen har också många andra närliggande inspelningsplatser som är värda ett besök. Ett tips är att följa med på en Sound of Music-tur med buss som kan bokas via nätet och se dem alla.

Mozarts födelsehem

I Salzburg på Getreidegasse 9 ligger Wolfgang Amadeus Mozarts födelsehem där geniet såg dagens ljus för första gången 1756. Numera är det ett museum där du kan följa med på en guidad tur. Avsluta besöket med att äta de smaskiga pralinerna som har skapats till hans minne – Mozart Kugeln.

Så tar du dig dit och runt

Salzburgs flyplats heter Salzburg Airport W.A. Mozart och är landets näst största flygplats. Ibland flyger Norwegian hit från Stockholm, dock inte året runt utan främst under skidsäsongen. Å andra sidan är avstånden i Österrike korta, så du kan utan problem flyga direkt till Wien och ta tåg eller buss därifrån till Salzburg. Förutom Norwegian går inget direktflyg hit från Sverige, men du kan boka en biljett med t.ex Austria Airways och göra en mellanlandning i Europa. Fundera även på att bila eller åka tåg ned till Salzburg, det kan bli en annorlunda och givande resa.

För att ta dig runt i Salzburg rekommenderas du att gå samt att ta spårvagnar eller bussnät som numera är helt eldrivet eftersom staden satsar stort på miljöutvecklingen. Med Salzburg Card åker du överallt med all kollektivtrafik. Från flygplatsen tar du tåg, buss eller taxi in till staden.

Shopping

Nummer 1 är att köpa med dig några påsar Mozart Kugeln hem. Det är chokladpraliner med marsipan i mitten som är himmelskt goda. En folkdräkt kan vara en annan kul grej att ta med dig som minne. Inne i Salzburgs gamla stadsdelar går det att flanera i butiker i gamla gränder, men du kan även hitta en del köpcentran och outlets i närheten eller utanför stadskärnan. Gågatan Getreidegasse är köpparadiset för en Salzburg-turist.