Wien

Wien

Österrikiska Wien är en stor småstad men har ändå lite av varje. Vinter som sommar har Wien en tät turistström som trängs på julmarknader, på kaféerna, vid ölbarerna och under konserterna. Man brukar kalla Wien för ”kaféernas huvudstad” och det är så sant som det är sagt, även om många också föredrar att använda ordet kejserlig på grund av alla furstar och kejsare som byggt palats här.

Om vi i Sverige trodde vi var först ut med kaffedrickande och fika, så kan vi känna oss dragna vid näsan. Här är kaféerna en kultur och en anrik sådan. Men historien stannar inte vid gräddfyllda bakverk och gyllenbruna kaffedrinkar. Wien är så mycket mer än så. En lugn och trygg stad som upplevs gemytlig var du än vänder huvudet, där vaggande valser och ljuv klassisk musik lyfter staden än mer.

Upplev Wien med 4 heta tips

Oavsett om du har ett dygn eller en vecka på dig att se Wien, kan det vara värt att få med dig de mest värdefulla tipsen för en lyckad resa.

Se blanka lippizanerhästar dresseras vid Spanska Ridskolan

Den mest anrika skolan för dressyr – Spanska Ridskolan – ligger belägen i Wien. Skolan dateras ända tillbaka till 1500-talet och att se tävlingar här kräver bokning månader, ibland år, i förväg. Vad du däremot kan unna dig är en dressyrträning som är öppen för alla. Köa och betala för inträde så har du en säkrad plats.

Ge någon en kyss framför ”Kyssen”

Ett av Wiens mest berömda konstverk heter ”Kyssen” och är skapad av den österrikiske konstnären Gustav Klimt. Mästerverket som är mer än vackert att betrakta på nära håll hänger stadigt i Oberes Belvedere, som är två stora slott med tillhörande museum. Mellan rundturerna kan du vandra i den berömda barockparken som förbinder de båda slotten.

Dunka loss på Praterstern

Om du uppskattade Oktoberfest i München, så finns det ett utmärkt alternativ även i Wien. På Praterstern som har varit inspelningsplats för gamla klassiker, finns nu ett laddat nöjesfält med många åkattraktioner och grabbiga ölhak. Wien är även känd för sin techno och runt omkring  i parken kan du se techno-konserter eller ”dunka-dunka musik” som många äldre människor kallar det.

Ät upp dig på Café Sacher

Är du en gottegris av rang, kunde du inte ha hamnat mer rätt än i Wien. Här kan du inte tänka på kalorisnål kost, då både wienerschnitzlar och sachertårtor dansar framför dina ögon vart du än vänder blicken. Ett måste är givetvis ett besök på det så fint inredda Café Sacher på Philarmonikerstrasse, där den kända (och goda) Sachertårtan uppfanns.

Så tar du dig hit

Med direktflyg tar du dig till Wien på bara några få timmar. Både från Stockholm och Köpenhamn kan du flyga med diverse flygbolag, såsom Laudamotion, Austrian och Wizz Air. Biljettpriserna är ofta låga för en enkelbiljett på flera av flygbolagen, så passa på!

Ta dig runt i Wien

Eftersom Wien är strikt med tutande biltrafik i innerstaden, så är det lugnast att gå, cykla, ta tunnelbana, alternativt åka buss i omnejden för att ta sig runt. Tunnelbanan har 6 olika linjer och det går bra att köpa dygnskort, tvådygnskort eller tredygnskort. Ett 24-timmarskort kostar 6 EUR.

Från flygplatsen går det att välja mellan tåg eller buss samt taxi om du har bråttom eller vill slippa andra medresenärer.

Shoppingguide för Wien

Wien har många stadsdelar som är lämpade för shopping. Kärtner Strasse, Mariahilfer Strasse (med den kreativa parallellgatan Lindengasse) och Kohlmarkt & Goldenes-distriktet är trevliga kvarter för lite genuin och småtrevlig shopping. Dock är det mat- och bakverksutbudet som man gärna vill åt om man befinner sig i Wien. Ta en lov vid Nashmarkt som ligger på en platå med utsikt över floden Donau. Marknaden utgör både loppis och matmarknad i ett. I närheten ligger även många mysigt inredda restauranger och barer där småpratet alltid är på topp.