Innsbruck

Innsbruck

Innsbruck är en söt stad inbäddad bland Alperna, i det österrikiska förbundslandet Tyrolen. Staden är bland annat känd för att ha inhyst vinter-OS 1964 och 1976 samt för att ha varit hem åt en rad furstar. I närheten ligger den ännu mer idylliska staden Garmisch-Partenkirchen som fortfarande tillhör tyska Bayern men som ligger alldeles på gränsen till Österrike och därmed har lett till en slags tysk-österrikisk sammanslagning då Tyrolen en gång var bayerskt.

Se och göra – Kultur och aktiviteter

I Innsbruck med omnejd är det framför allt vintersporten som dominerar, samt sköna vandringar och friluftsäventyr på somrarna. Det är således inte underligt att Innsbruck har titulerats ”Alpernas huvudstad”. Utöver snö och berg är emellertid Innsbruck en furstestad med många byggnader som upprättats åt kejsare, hertigar och furstar. Dess arkitektoniska skönhet i samklang med naturen har gjort att många poeter, konstnärer och författare har sett Innsbruck som sin ”musa”.

Balkongen Goldenes Dachl

En av Innsbrucks viktigaste sevärdheter är den balkong som tillhörde hertig Friedrich IV och byggdes på 1420-talet. Balkongen är av gotisk stil och uppfördes så att hertigen kunde betrakta alla skådespel och tornerspel som ägde rum på torget. Balkongen glänser med sina gyllene kopparplattor och burspråk, och är ihärdigt fotograferad.

Ät en middag på Innsbrucks mest berömda hotellrestaurang – Goldener Adler

Goldener Adler är Innsbruck finaste hotell där många celebriteter och kungafamiljer har sovit och ätit. Det var även Mozarts tillhåll samt poeten Goethes. Här satt de vid sina favoritbord och skapade idéer i huvudknoppen medan de intog sin middag. Räkna med en saftig nota när du kommer hit.

Hofburg – ett kejserligt mästerverk

I Innsbruck ligger slottet Hofsburg med sina gyllene salar som du kan få en guidad tur igenom. Slottet var en gång residens åt kejsare Maximilian där han höll fester under sitt hovliv. Se till att få en ordentlig skymt av Gardessaal och Reisensaal med sina utsmyckningar. Du kan faktiskt hyra dem för privat bruk om du skulle vilja.

Klättra i äventyrsparken Area 47

Väster om Innsbruck ligger en äventyrspark som bjuder på hisnande äventyr. Här kan du klättra och åka forsränning, gunga i megasving eller ta linbanan Flying Fox. Du kan även testa blobbing och vattenrutschkanor om du vill ha ännu högre adrenalinkickar.

Ta dig till Innsbruck och ta dig runt i staden

Det är smidigt att ta sig till Innsbruck med bil, eftersom Brennerpasset som gränsar till Italien ligger alldeles nära och vägnätet är byggt för mycket biltrafik. Motorvägarna att ta är A12 eller A13. Vill du ta dig ned snabbare kan du flyga till Kranebitten Airport från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg med en mellanlandning. Flygbolag är t.ex Austrian och Lufthansa. Du kan även flyga direkt till Wien med Wizz Air och ta tåg eller buss därifrån. Ett annat alternativ är att flyga direkt till München som tar dig till Innsbruck via buss.

En stark rekommendation är att ta dig runt till fots eller med spårvagn i själva Innsbruck, och åka tåg eller buss om du ska längre bort. Det allra bästa sättet att ta sig runt är dock med bil. Hyr på flygplatsen eller i staden. Südtiroler Platz har några biluthyrningsfirmor att välja mellan.

Shopping

Innsbrucks centrum har många högklassiga butiker och skrädderier, inte minst för män. Kleidermanufaktur Habsburg tillverkar traditionella utstyrslar och Schmitt & Lair på Anichstrasse klär upp män från topp till tå. De mest exklusiva butikerna ligger för övrigt i Altstadt. Här hålls också stora julmarknader under december månad.