St. Anton

St. Anton

Den givna favoriten bland många svenska skidpionjärer, är St. Anton am Arlberg i Tyrolen. Har din skidsjäl ännu inte blivit frälst så är det dags nu. St. Anton am Arlberg har varit med ett bra tag redan och det finns inga tecken på att orten kommer ”gå i pension” än på länge. Tvärtom! Offpist-leder och anlagda pister ligger huller om buller, hotellen är av begreppet lyx och bekvämlighet och festen fortsätter även nedanför backarna. Hit kommer folk som verkligen kan stå på ett par skidor, så är du helt novis inom området, så kan du ibland känna dig lite utanför. St. Anton är en av de största svenskkolonierna i Österrike, och många unga svenskar ger sig iväg och tar ett jobb här under några månader.

Se och göra i St. Anton

Svårslagna pister och fullt ös på after ski är liktydlig med St. Anton. Inte konstigt med tanke på alla partysugna svenskar som tar med sig seden dit de kommer. Och med sina 350 km pistkilometer så har man gjort sig välförtjänt av god mat och goda drinkar när kvällen nalkas.

St. Antons bästa pister

I St. Anton ligger grymma skidpister som tillhör det så kallade Ski Arlberg-systemet. I närheten kan du även hitta orter som Zürs, Rendl eller Lech dit du kan ta dig för lika bra skidåkning. Området har ett gemensamt transfersystem och liftkort i Die Weisse Ring (Den vita ringen) som gör att det går hur enkelt som helst att ta sig mellan orterna och åka där man har lust.

I St. Anton är Vallugaberget den högsta punkten och därifrån väntar både underbar utsikt och branta nedförsbackar som garanterat blir en utmaning för vem som helst.

Run of Fame

Slå vad med dina vänner att du kan ta dig igenom 85 km pist på en dag! Med Run of Fame kan detta bli verklighet och kanske du kan vinna en slant på din vadslagning. Dock krävs det att du är blixtsnabb på skidåkning och att du kan orientera dig väl i området.

Freestyla i Stanton Park

Trött på klassisk slalom eller långsamma skidåkare i pisterna. Ta en sväng till Stanton Park där du kan köra så mycket freestyle som du bara orkar. Parken ligger vid byn Rendl och har faktiskt både hinder för nybörjare och proffslattjare.

Gå på tur

Att gå på tur ger en helt annan upplevelse och ett annorlunda perspektiv av St. Anton – något som fler borde prova på. Börja med kortare turer och utöka allteftersom. Boka gärna guide.

Så tar du dig hit

Du tar dig till St. Anton med flyg och/eller tåg. Närmaste flygplatser är Innsbruck, Zürich, Friedrichshafen, München och Salzburg. St. Anton har utmärkta tågförbindelser så oavsett vart du flyger, kommer du snabbt fram.

Så tar du dig runt

St. Anton är en liten alpby där du går till fots eller åker fram på skidor. Du tar dig smidigt vidare i backarna i Die Weisse Ring som innefattar hela området i närheten i Arlberg-systemet.

Från St. Anton går det bussar och tåg till Salzburg och andra städer, men ett tips är att hyra bil om du vill göra längre utflykter.

Shoppa i St. Anton

Lyxig shopping finns att vänta i St. Anton. Alpbyn må vara liten men utbudet stort. Sportkläder, utrustning, märkeskläder, exklusiva solglasögon och fina väskor trängs i butikshyllorna. Du kan också köpa med dig souvenirer och fina viner hem.